YouTube Facebook Instagram Twitter

Lihan säilytys ja pakastaminen

 Liha on tuoretuote, joka vaatii erityisen huolellisen kylmäsäilytyksen. Näillä vinkeillä varmistat, että lihasi säilyvät hyvinä mahdollisimman pitkään.

 

Säilytys
Lihan oikea säilytys pitää lihan tuoreena ja pidentää sen käyttöikää.

  • Liha säilyy parhaiten mahdollisimman lähellä 0 °C.
  • Tuoreen kokolihan säilytyslämpötila on +2 – +6 °C.
  • Jauhelihan maksimisäilytyslämpötila on +4 °C.
  • Suositeltavaa on kypsentää jauheliha heti ostopäivänä – tai jos et ehdi kypsentää, pakasta jauheliha heti myöhempää käyttöä varten.
  • Kylmäketjusta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Tuoreliha tulee kuljettaa mahdollisimman nopeasti kaupasta kotiin. Kuljetuksen aikana kylmäketjusta voi huolehtia mm. kylmälaukun ja kylmäkallejen avulla.


Jääkaapin lämpötilat

  • Lämpötila vaihtelee jääkaapin eri osissa. Kylmintä on alimpien hyllyjen takaosassa, lähellä kylmäelementtiä tai vaihtoehtoisesti pakastelokeron lähellä. – Tuorelihat pitää säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa (alaosa) suljetussa rasiassa tai vakuumipakkauksessaan.
  • Pakattu liha säilyy avaamattomassa pakkauksessa pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään vain oikein säilytettynä.


Vinkki

  • Tarkista jääkaappisi lämpötila erillisellä lämpömittarilla tasaisin väliajoin. Laita lämpömittari vesilasiin ja lasi jääkaapin hyllylle. Kotijääkaapin suositeltava lämpötila on +2 – +6 °C.


Käsittely

  • Huolellinen käsihygienia sekä puhtaat työvälineet ja leikkuualusta vaikuttavat lihan säilyvyyteen. – Lihalle ja vihanneksille on hyvä varata eri työvälineet ja laudat.
  • Kesällä hygienian ja kuljetuslämpötilan merkitys korostuu.
  • Pakkauksiin merkittyjä lämpötiloja ja viimeistä käyttöpäivämäärää pitää noudattaa. – Pakkaus suojaa tuotetta: jos pakkaus on avattu, säilyvyys heikkenee nopeasti. – Etenkin jauheliha on erityisen herkkä tuote. Jauhaminen rikkoo lihan rakenteen, mikä lisää riskiä mikrobikasvulle, jos tuotetta ei säilytetä oikein. Jauheliha säilyy pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään saakka, jos pakkaus on ehjä ja kuljetus- ja säilytyslämpötiloista on huolehdittu.


Raakakypsytys

Kaikki Tammisen rotukarjatuotteet on raakakypsytettyjä ja täysin käyttövalmiita. – Hyvin raakakypsyneen lihan tunnistaa värin lisäksi myös hapahkosta tuoksusta. – Raakakypsytetty liha on pehmeää ja sen leikkauspintaan jää sormella painettaessa selvä kuoppa.


Pakastus

  • Raaka liha tulee pakastaa mahdollisimman pian ostamisen jälkeen myyntipakkauksessaan.
  • Lihan säilyvyys pakastettuna riippuu lihan rasvapitoisuudesta: mitä vähemmän lihassa on rasvaa, sitä kauemmin se säilyy.
  • Rasvainen jauheliha (yli 10 % rasvaa) säilyy pakastimessa max. 3 kk, sillä rasvan härskiintyminen saattaa aiheuttaa makuvirheitä.
  • Vähärasvainen jauheliha (alle 7 % rasvaa) säilyy pakastettuna noin 6 kk.
  • Lihan säilymiseen pakastimessa vaikuttaa siis lihan tuoreus, pakkaamistapa ja pakastimen lämpötila, jonka tulee olla -18 °C tai kylmempi.


Sulatus

  • Mitä hitaammin liha sulaa, sen mehukkaampana se säilyy.
  • Jos liha sulaa hitaasti jääkaapissa, sen sisältämät lihasnesteet pysyvät lihan sisällä eivätkä valu ulos.
  • Kokonainen filee tai paisti sulaa jääkaapissa noin vuorokaudessa.
  • Sulatuksen jälkeen liha pitää kypsentää heti, koska sen bakteerit lisääntyvät nopeasti.


Säilyvyys

  • Jääkaapissa (+ 4–6 astetta)
  • Nauta 4–5 vrk (ilman pakkausta)
  • Sika 2–3 vrk (ilman pakkausta)
  • Jauheliha: Pakkauksessa mainittuun viimeiseen käyttöpäivään asti.
  • Pakastimessa (– 18 astetta)
  • Nauta 6–9 kk
  • Sika 3–6 kk
  • Jauheliha 2–3 kk

 

 

OIVA