YouTube Facebook Instagram Twitter

Vinkkejä lihan paistamiseen

 

  1. Ota liha ajoissa lämpenemään. Ohuille viipaleille riittää puolisen tuntia, mutta kokonaisen paistin on hyvä saada olla parikin tuntia huoneenlämmössä ennen kypsentämistä.
  2. Paras rasva pannulla paistamiseen on voin ja öljyn seos.
  3. Pataruokiin kuutioitu, huoneenlämpöinen liha kannattaa paistaa pienissä erissä kuumalla pannulla. Näin kaikki palat saavat hyvän paistopinnan, joka tuo makua ja auttaa lihaa säilyttämään mehukkuutensa kypsennyksessä.
  4. Parhaat pataruuat ja lihakeitot eivät synny arvopaloista. Lapa, rinta ja etuselkä sisältävät sidekudosta, joka pitkässä kypsennyksessä ehtii mureutua suussa sulavaksi ja tuo ruokaan valtavasti makua.
  5. Saat kokonaisena uunissa kypsennettävästä paistista mehukasta ja mureaa, kun:
    • varmistat, että hankittava liha on takuumureaa.
    • paahdat huoneenlämpöisen lihan pinnan kauttaaltaan kauniin ruskeaksi kuumalla, pinnoitetulla ja lähes rasvattomalla pannulla
    • hierot mausteet paistopintaan.
    • paistat lihan verrattain matalassa lämpötilassa (100–150°C).
    • seuraat lihan kypsymistä lihalämpömittarilla, jonka kärki on painettu paistin keskiosaan paksuimmasta kohdasta.
    • otat paistin oikealla hetkellä pois uunista. Paisti on mehukkaimmillaan sisäosan jäädessä punertavaksi, ja lämpömittari näyttää siinä vaiheessa 62–65°C.
    • peittelet uunista otetun paistin n. 15 minuutiksi esimerkiksi pyyheliinalla. Näin liha tasaantuu kauttaaltaan samaan lämpötilaan ja viipaloiminen helpottuu.
    • leikkaat paistin aina poikkisyin ja hieman etuviistoon, jolloin viipaleesta tulee mahdollisimman murea.

 

 

OIVA