Vinkkejä lihan paistamiseen
- Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ennen kypsennystä. Pihveille, kuutioille ja suikaleille riittävä aika on noin puolisen tuntia, mutta kokonaisen paistin on hyvä saada olla parikin tuntia huoneenlämmössä ennen kypsentämistä.
- Paras rasva pannulla paistamiseen on voin ja kuumakestoisen öljyn seos.
- Jos lihaa valmistetaan kerralla suurempi määrä, kannattaa liha paistaa pienissä erissä kuumalla pannulla. Näin kaikki palat saavat hyvän paistopinnan, joka tuo makua ja auttaa lihaa säilyttämään mehukkuutensa kypsennyksessä.
- Parhaat pataruuat ja lihakeitot eivät synny arvopaloista. Lapa, rinta ja etuselkä sisältävät sidekudosta, joka pitkässä kypsennyksessä ehtii mureutua suussa sulavaksi ja tuo ruokaan valtavasti makua.
- Saat kokonaisena uunissa kypsennettävästä paistista mehukasta ja mureaa, kun:
- varmistat, että hankittava liha on takuumureaa.
- paahdat huoneenlämpöisen lihan pinnan kauttaaltaan kauniin ruskeaksi kuumalla, pinnoitetulla ja lähes rasvattomalla pannulla
- hierot mausteet paistopintaan.
- paistat lihan verrattain matalassa lämpötilassa (100–150°C).
- seuraat lihan kypsymistä lihalämpömittarilla, jonka kärki on painettu paistin keskiosaan paksuimmasta kohdasta.
- otat paistin oikealla hetkellä pois uunista. Paisti on mehukkaimmillaan sisäosan jäädessä punertavaksi, ja lämpömittari näyttää siinä vaiheessa 62–65°C.
- peittelet uunista otetun paistin n. 15 minuutiksi esimerkiksi pyyheliinalla. Näin liha tasaantuu kauttaaltaan samaan lämpötilaan ja viipaloiminen helpottuu.
- leikkaat paistin aina poikkisyin ja hieman etuviistoon, jolloin viipaleesta tulee mahdollisimman murea.