Naudan entrecôtepihvi paahdetun myskikurpitsan ja marsalakastikkeen kera
Ainesosat
1,0 kg naudan entrecotea
1–2 rkl voita tai kuumakestoista ruokaöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria myllystä
Paahdettu myskikurpitsa
1 kpl myskikurpitsaa
2 rkl ruokaöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
Siitakesienilisuke
100 g siitakesieniä
100 g sokeriherneitä
suolaa ja mustapippuria myllystä
Marsalakastike
1 kpl porkkanaa
1 kpl palsternakkaa
1 kpl salottisipulia
1 kpl valkosipulin kynttä
2 dl marsalaviiniä
2 dl lihalientä
1 oksa rosmariinia
suolaa ja mustapippuria myllystä
50 g voita kiillotukseen
Valmistusohje
- Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
- Leikkaa entrecôtepala noin 2–3 sentin paksuisiksi pihveiksi.
- Paista pihvejä voin tai ruokaöljyn kera kuumalla paistinpannulla noin kolmen minuutin ajan per puoli.
- Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Vaihtoehtoisesti
- Voit paistaa palaa kokonaisena kuumalla paistinpannulla käännellen, kunnes lihan pinta on ruskistunut kauniiksi.
- Siirrä entrecotepala uunivuokaan ja ripottele pintaan suolaa ja pippuria. Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä palaa 130 asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on noin 58 astetta (medium rare).
- Kääri liha kypsennyksen jälkeen folioon vetäytymään n.10 minuutiksi, ennen viipalointia. Huomioi, että lihan sisälämpötila nousee vetäytymisen aikana muutamalla asteella.
Paahdettu myskikurpitsa
- Poista halkaistun kurpitsan sisäosan siemenet lusikalla kaapimalla.
- Viipaloi kurpitsa ja nosta viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele niiden päälle ruokaöljyä sekä suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan.
- Kypsennä viipaleita 225 asteisessa uunissa n. 30 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat pehmenneet.
Siitakesienilisuke
- Puhdista ja viipaloi sienet.
- Paista viipaleita kuivalla, kuumalla pannulla noin kahden minuutin ajan, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
- Lisää sokeriherneet joukkoon ja jatka kuumennusta vielä hetki kevyesti sekoittaen.
- Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Marsalakastike
- Paahda pilkotut sipulit sekä kuutioidut juurekset kuivalla pannulla tai kattilassa.
- Lisää joukkoon nesteet sekä rosmariininoksa.
- Anna hautua hiljalleen noin ½ tuntia ja siivilöi kastike.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Lisää lopuksi kastikkeeseen kuutioitu voi ja viimeistele kastike voimakkaasti sekoittamalla.