Naudan mausteinen paahtopaisti palsternakkalisukkeella
Ainesosat
1,2 kg Naudan maustettua paahtopaistia
1 rkl voita tai kuumakestoista ruokaöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
Broccolinisalaatti
150 g broccolinia
120 g retiisejä
1 kpl punasipulia
1 rkl ruokaöljyä
suolaa
Palsternakkalisuke
3 kpl palsternakkaa
2 rkl ruokaöljyä
suolaa
Kermainen kastike
2 dl kermaa
1 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
½ kasviliemikuutio
½ ruukkua rakuunaa
suolaa ja mustapippuria
Valmistusohje
Suosittelemme käyttämään kookkaiden palalihojen kypsennyksen yhteydessä lihalämpömittaria, jonka mittausalue on 0-110 astetta. Lihalämpömittarin toimivuus tarkistetaan asettamalla se kuumaan veteen esimerkiksi vesilasiin. Mittari toimii, jos lämpötila nousee.
- Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
- Paista lihaa voin tai kuumakestoisen ruokaöljyn kera kuumalla paistinpannulla käännellen, kunnes lihan pinta on ruskistunut kauniiksi.
- Siirrä paahtopaistipala uunivuokaan. Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä paistia 130 asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on noin 58 astetta (medium rare) tai vastaa haluttua kypsyyttä.
- Kääri liha kypsennyksen jälkeen löyhästi folioon vetäytymään n. 10 minuutiksi, ennen viipalointia. Huomioi, että lihan sisälämpötila nousee vetäytymisen aikana muutamalla asteella.
Broccolinisalaatti
- Viipaloi punasipuli kulhoon ja pilko joukkoon broccolinit ja retiisit.
- Viimeistele lisäämällä öljy ja ripaus suolaa.
Palsternakkalisuke
- Pese ja kuori palsternakat ja leikkaa ne puoliksi.
- Aseta puolitetut palsternakat uunivuokaan ja lisää öljy ja ripaus suolaa niiden päälle.
- Paahda 180 asteisessa uunissa n. 25 minuutin ajan.
Kermainen kastike
- Sekoita vesi ja vehnäjauhot kattilassa.
- Lisää kerma ja kasvisliemikuutio ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
- Jatka keittämistä n. 4 minuutin ajan.
- Lisää lopuksi hienonnettu rakuuna ja mausta suolalla ja mustapippurilla.