YouTube Facebook Instagram

Joulukinkku

Ainesosat

Kinkku

 

Kinkunkastike:

2 dl kinkunpaistolientä
2 dl kuohukermaa
1 ½ tl rosepippuria

 

Viikunahilloke:

4 kpl kypsiä viikunoita
3 dl punaviiniä
1 rkl sokeria

Valmistusohje

Kinkun paisto

  1. Ota kinkku hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista ja poista se pakkauksestaan. Älä kuitenkaan poista kinkun mahdollisesti sisältämää verkkoa. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa. Pyyhi kinkku talouspaperilla kuivaksi. Suosittelemme käyttämään paistopussia kinkun valmistuksen yhteydessä. Paistopussia käytettäessä kinkku asetetaan paistopussiin nahkapuoli ylöspäin. Huomioi, että pakastekinkut tulee sulattaa jääkaapissa ennen kypsennystä ja niiden sisälämpötilaa tulee nostaa huoneenlämmössä ennen paistamista +10 asteeseen.
  2. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Jos kinkussa on luu, varmista ettei mittari osu siihen. Aseta kinkku paistopussissa (nahkapuoli ylöspäin) uuniritilälle ja laita ritilän alle paistopelti.
  3. Kypsennä kinkkua ensin 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Laske uunin lämpötila 110 asteeseen (kiertoilmauunissa 80 °C). Jatka paistamista kunnes kinkun sisälämpötila on noin 75-80 astetta. Mikäli et ole käyttänyt paistopussia, lisää paistopellille paiston aikana sen verran vettä, ettei tippuva rasva kuivu paistopeltiin kiinni.
  4. Kinkun päällä oleva verkko on helpointa poistaa, kun kinkku on hieman jäähtynyt. Poista myös nahka ja haluamasi määrä silavaa.
  5. Kuorruta kinkku perinteisellä tavalla: kinkun pinta sivellään sinapilla ja päälle sirotellaan korppujauhoja. Kypsennä kuorrutettua kinkkua uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kuorrutus on saanut kauniin värin. Kuorruta kinkku uudella twistillä: kinkun pinta sivellään pestokastikkeella jonka päälle muotoillaan ruudukko kaulitusta ja ohuiksi suikaleiksi leikatusta ruistaikinasta (pakkauksen ohjeen mukaan sulatettu pakaste valmistaikina).  Taikinasta leikataan halutun muotoisia koristeita ruudukon pintaan piparkakkumuotilla. Kypsennä kuorrutettua kinkkua uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kuorrutus on saanut kauniin värin.

 

Roseepippurilla maustettu kinkunkastike

Ota kinkunpaistolientä talteen ja jäähdytä se. Kuori jäähtyneestä liemestä ylimääräinen rasva pois ja lisää kasariin liemen kanssa kerma ja rouhitut roseepippurit.
Anna kiehua noin 5 min ja tarkista suola. Paistoliemessä on yleensä riittävästi suolaa, joten kastikkeeseen ei välttämättä enää tarvitse lisätä sitä.

 

Viikunahilloke

Kuori viikunat ja leikkaa ne neljään osaan. Laita kaikki ainekset kasariin ja kiehauta tuotteita n 10 min jolloin viikunat kypsyvät ja sokeri ehtii siirappisoitua. Jäähdytä massa.

 

 

OIVA