Luomukaritsassa yhdistyy moni ajankohtainen trendi – kysyntä jatkaa kasvuaan

Vuoden huippusesonkiaan lähestyvän luomukaritsan kysyntä jatkaa vuonna 2021 pitkää, tasaista kasvuaan. Kysyntää nostavat useat kuluttajatrendit sekä se, että karitsa on hiljalleen vakiintumassa suomalaisissa kodeissa myös ympärivuotiseen käyttöön. Suomen suurin luomukaritsan toimittaja ja jalostaja Tamminen myy tällä hetkellä kaiken kasvattajiensa tuottaman luomukaritsan – ja enemmällekin olisi kysyntää.

Luomukaritsan myynti on kasvanut Suomessa tasaisesti jo useiden vuosien ajan, samoin kuin luomuruuan myynti yleisestikin. Pro Luomu ry:n tutkimuksen mukaan koronapandemia on lisännyt merkittävästi päivittäistavarakaupan elintarvikemyyntiä ja luomun myynti on kasvanut suhteessa sitäkin enemmän.

Suomen merkittävimmällä luomukaritsan toimittajalla ja jalostajalla Tammisella nähdään, että luomukaritsassa yhdistyvät monet tämän ajan trendit, joista kaikki vahvistavat osaltaan tuotteiden kysyntää.

– Suosioon vaikuttaa merkittävästi ensinnäkin se, että luomukaritsa edustaa juuri sellaista puhdasta ja kotimaista ruokaa, jota nykykuluttajat arvostavat. Toisekseen luomutuotanto vastaa tarpeeseen edistää paitsi ilmastoystävällisyyttä myös eläinten hyvinvointia ja luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi korona-ajan kotikeskeisyys lisää kuluttajien halua panostaa lähipiirin yhteiseen ajanviettoon ja ruuanlaittoon, ja tässä laadukkailla raaka-aineilla on vahva paikkansa, sanoo Tammisen toimitusjohtaja Pasi Tamminen.

Pääsiäinen on edelleen karitsanlihan vahvinta sesonkia, mutta myös ympärivuotisessa kysynnässä näkyy selvää vahvistumista. Tamminen myy tällä hetkellä kaiken tuottajayhteisönsä tuottaman karitsanlihan, ja enemmällekin olisi kysyntää.

– Luomulihan kysynnän tasainen kasvu eri kuluttajaryhmissä on ehdottoman positiivinen asia. Sen ansiosta voimme olla varmoja, ettei kyse ole vain hetkellisestä asiasta vaan kasvu on todella kestävällä pohjalla. Näin pystymme myös lisäämään tuotantoa hallitusti ja vastuullisesti, Tamminen kertoo.

Tamminen valmistelee parhaillaan yhdessä alkutuottajiensa kanssa 5-vuotissuunnitelmaa luomukaritsan tuotantovolyymin nostamiseksi. Tuotteiden laatu on erittäin korkea jo nyt, sillä lampaankasvatus on muuttunut Suomessa sivutoimisesta työstä ammattimaiseksi toiminnaksi. Vanhat käsitykset lampaanlihan valmistuksen hankaluudesta ja vaativasta mausta ovat kuluttajien keskuudessa myös jo pääosin väistyneet.

– Laadukas lampaanliha on tullut tutuksi yhä useammalle suomalaiselle muun muassa monipuolisen tuotevalikoiman ja reseptiikan ansiosta. Moni on myös maistanut eksoottisemmin maustettuja lammasruokia esimerkiksi nepalilaisissa tai libanonilaisissa ravintoloissa ja innostunut kokkaamaan vastaavaa ruokaa kotonakin, Tamminen toteaa.

Valtaosa vähittäiskauppojen karitsanlihasta myydään pakasteina, koska näin voidaan varmistaa lihan korkea laatu ja säilyvyys lautaselle saakka. Tuotteet pakastetaan tuoreena, usein heti leikkuun jälkeen samana päivänä. Myynniltään selvästi suurin tuoteryhmä on edelleen karitsanjauheliha, jota on hyvin saatavilla tuoreena ympäri vuoden. Muita Tammisen luomukaritsatuotteita ovat esimerkiksi luuton ja putkiluullinen karitsanpaisti sekä fileet.

– Yksi karitsatuotteiden parhaista puolista on niiden monikäyttöisyys. Esimerkiksi karitsanpaisti on helppo valmistaa joko sellaisenaan tai monipuolisesti varioiden. Siitä saa leikattua erittäin hyvän palapaistin tai muun pataruuan, tai sitä voi hauduttaa pitkään, 12 tuntia uunissa herkulliseksi ylikypsäksi lihaksi ja tarjoilla pulled-tyyliin. Makumaailmoista on tarjolla klassisen valkosipulin ja yrttien ohella monenlaista muutakin, vaikkapa kanelilla ja juustokuminalla höystettyä mausteista curryä. Netti on nykyään pullollaan reseptejä jokaiseen makuun, ja tämän vuoden pitkinä pääsiäispyhinä riittää erityisen hyvin aikaa uusiin kokeiluihin ja aitoon ruuasta nauttimiseen.


Reseptejä:

www.tamminen.fi/reseptit/liha-karitsa/


Lihatukku Harri Tamminen Oy on vuonna 1995 perustettu suomalainen perheyritys, joka uskoo aitoon ruokaan ja laadukkaaseen lihaan. Tammisen tuotteiden korkea laatu syntyy 100-prosenttisesta kotimaisuudesta, vastuullisesta eläintenkasvatuksesta sekä raaka-ainetta arvostavasta leikkuusta ja käsittelystä. Tammisella on elintarvikkeiden tuoteturvallisuuden FSSC 22000 -laatusertifikaatti.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Pasi Tamminen, toimitusjohtaja, pasi.tamminen@tamminen.fi