Syksyn 2021 trendinä jatkavat nopeat ja helpot, tuunattavat ruokatuotteet

Kuluttajakysyntä siirtyy syyskauden alkaessa kesän grillituotteista nopeavalmisteisiin, arjen aikatauluja helpottaviin syysruokiin. Sesongin suosituimpiin valintoihin kuuluvat muun muassa lämmittävät pataruuat sekä nopeasti pöytään valmistuvat, kypsistä tuotteista tuunattavat annokset.

Vuoden 2021 syyskaudella jatkuu vahva trendi kohti helpompaa ja nopeampaa ruuanlaittoa. Suuntaus näkyy paitsi kaupan hyllyiltä löytyvässä tuotevalikoimassa myös pakkauskokojen tarjonnassa.

– Vielä vuosituhannen vaihteessa kaupasta saatettiin ostaa kokonainen sisäpaisti tai vaikkapa sian etuneljännes. Muutos 2020-lukuun nähden on merkittävä – nykykuluttaja haluaa luutonta, valmiiksi leikattua lihaa talouteensa sopivassa pakkauskoossa. Helppouden lisäksi kuluttajaa motivoi hävikin minimointi, kertoo Tammisen myynti- ja markkinointijohtaja Tero Oinonen.

Kotimaisesta laatulihasta tunnetulla Tammisella on suunniteltu syksyn 2021 uutuustuotteet vastaamaan nimenomaan tähän kysyntään. Uutena markkinoille tuotavat kypsä karjalanpaisti ja kypsät naudanlihasuikaleet säästävät kuluttajan pitkältä kypsennysajalta mutta jättävät vapaat kädet tuunaukseen ja maustamiseen sekä lisukevalintoihin. Kyse ei siten ole varsinaisesta valmisruuasta vaan korkealaatuisista, aidonmakuisista ja silti nopeakäyttöisistä lihavalmisteista.

– Tuotteet on suunniteltu niin, että ne sopivat monenlaiseen käyttöön. Naudanlihasuikaleille voi tehdä kastikkeen vaikkapa kermasta tai ranskankermasta ja valitsemillaan mausteilla. Viiniä lisäämällä suikaleista saa burgundinpataa, tai makumaailmaa voi viedä itämaiseen suuntaan esimerkiksi kookoskermalla, soijalla ja omaan suuhun sopivalla tulisuudella. Suikaleet toimivat myös kätevänä pohjana wokkipannulle, kertoo Tammisen tuotekehitys- ja tekninen päällikkö Mikko Jääskeläinen.

Myös kypsällä karjalanpaistilla halutaan tarjota helppo vaihtoehto tilanteisiin, joissa kotikokilla ei ole käytettävissään pitkää haudutusaikaa. Näin karjalanpaisti voi yleistyä myös arkikäyttöön ja tavoittaa sellaisiakin kuluttajia, jotka eivät itse valmista karjalanpaistia.

– Karjalanpaisti on monelle perinteikäs, melkein pyhä ruokalaji. Monet haluavat nauttia sen tietyn makuisena ja tiettyjen lisukkeiden kera. Kypsän, aromikkaan karjalanpaistimme voikin joko lämmittää ja syödä sellaisenaan, kastikkeen voi halutessaan suurustaa tai lisätä mukaan vaikkapa kermaa, ja lisätä haluamiaan mausteita. Jokainen voi myös valita vapaasti omat suosikkilisukkeensa, Jääskeläinen toteaa.

Sekä kypsän karjalanpaistin että kypsien naudanlihasuikaleiden pakkauskoko on 300 grammaa, josta riittää lisukkeista riippuen 3–4 ruokailijalle. Molemmat tuotteet valmistetaan Tammisen omistamissa, perinteikkäissä Talman tiloissa Sipoossa. Tuotteet kypsennetään sous vide -menetelmällä, jossa liha haudutetaan hitaasti kypsäksi matalassa lämmössä. Näin se muhii omassa liemessään pitkän aikaa, karjalanpaisti jopa kuuden tunnin ajan.

– Emme lisää tuotteisiin mitään ylimääräistä, vaan ne saavat valmistua hiljalleen keittovakuumikalvon suojaamana. Näin nestettä ei haihdu pois samalla tavalla kuin perinteisesti kattilassa tai padassa valmistettaessa, ja tuotteet säilyttävät kaiken makunsa ja aidot ominaispiirteensä. Molemmat tuotteet ovat siksi 300 grammaa täyttä tavaraa, lupaa Jääskeläinen.

Tammisen syksyn uutuustuotteet ovat olleet saatavilla ruokakaupoista elo-syyskuun vaihteesta lähtien.