Lihan säilytys ja pakastaminen

 

Tuorelihatuotteet ovat herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ja niiden oikeanlaiset säilytyslämpötilat takaavat niiden turvallisen laadun ja käytettävyyden. Näillä vinkeillä varmistat, että tuorelihatuotteet säilyttävät niiltä vaaditun, turvallisen laadukkuuden kotikeittiöiden kylmäsäilytysratkaisuissa.

 

Säilytys

Lihan oikeaoppinen säilytys takaa lihan laadun säilyvyyden sekä turvallisen käyttökokemuksen.

  • Tuorelihatuotteiden kylmäketjusta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Tuorelihatuotteet tulee kuljettaa mahdollisimman nopeasti kaupasta kotiin kylmäsäilytykseen. Kuljetuksen aikana kylmäketjusta voi huolehtia mm. kylmälaukun ja kylmäpatruunoiden avulla. Hetkellinenkin tuorelihatuotteiden kuljetus korkeissa lämpötiloissa esimerkiksi kesäaikaan, vaikuttaa negatiivisesti tuotteen säilyvyyteen ja aiheuttaa tuorelihatuotteen ennenaikaisen pilaantumista.
  • Liha säilyy parhaiten jääkapin kylmimmissä osissa, mahdollisimman lähellä 0 astetta.
  • Tuoreen kokolihan säilytyslämpötila on 2 – 6 astetta.
  • Jauhelihan maksimisäilytyslämpötila on 4 astetta.
  • Jaheliha on herkimmin pilaantuva elintarvike sen valmistusmenetelmän vuoksi, joka rikkoo lihan luontaista rakennetta. Suosittelemme kypsentämään jauhelihan heti sen ostopäivänä. Paistetun jauhelihan voi myös pakastaa kypsennettynä.


Jääkaapin lämpötilat

  • Lämpötila vaihtelee jääkaapin eri osissa. Tuorelihatuotteet tulee säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa pakkauksessaan.
  • Pakattu liha säilyy avaamattomassa pakkauksessa pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään vain oikein säilytettynä.


Vinkki

  • Tarkista jääkaappisi lämpötila erillisellä lämpömittarilla tasaisin väliajoin. Laita lämpömittari vesilasiin ja lasi jääkaapin hyllylle. Kotijääkaapin suositeltava lämpötila on 2 – 6 astetta.


Käsittely

  • Huolellinen käsihygienia sekä puhtaat työvälineet ja leikkuualusta vaikuttavat lihan turvalliseen käytettävyyteen. – Lihalle ja vihanneksille on hyvä varata eri työvälineet ja laudat.
  • Tarkistathan aina ennen ruoanvalmistusta, että valmistusastiat ja paistinpannut ovat ehjiä eikä niihin ole esimerkiksi niiden puhdistuksen jäljiltä kantautunut metallilankoja tai muita vahingollisia ruokaan kantautuvia pienesineitä.
  • Pakkauksiin merkittyjä lämpötiloja ja viimeistä käyttöpäivämäärää tulee aina noudattaa. – Pakkaus suojaa tuotetta: jos pakkaus on avattu, säilyvyys heikkenee nopeasti.


Pakastus

  • Raaka liha tulee pakastaa mahdollisimman pian ostohetken jälkeen myyntipakkauksessaan.
  • Lihaa säilytetään pakastimessa, jonka lämpötilan tulee olla -18 astetta tai kylmempi.
  • Lihan pakastumisen tulee tapahtua nopeasti. Käytä lihan pakastamisen yhteydessä aina kylmäkalusteen pakastustoimintoa. Hidas jäätyminen muodostaa jääkiteitä lihan pintaan ja rikkoo sen rakennetta. Sulaessaan rikkoutunut lihan rakenne tarjoaa mikrobeille kasvualustan ja vaikuttaa negatiivisesti tuotteen laatuun.
    • Naudanlihan säilyvyysaika pakastimessa on noin 6 kuukautta.
    • Porsaanlihan säilyvyysaika pakastimessa on noin 4 kuukautta.
    • Jauhelihan säilyvyysaika pakastimessa on noin 2 kuukautta.
  • Älä pakasta sulaneita lihatuotteita uudelleen


Sulatus

  • Pakastettu liha sulatetaan aina jääkaapissa. Aseta sulatettavan tuotteen alle talouspapereia, joka imee sulatuksen yhteydessä pakastetusta tuotteesta mahdollisesti poistuvia nesteitä ja sääilyttää jaakapin puhtaana.
  • Mitä hitaammin liha sulaa, sen mehukkaampana se säilyy. Kookkaat lihatuotteet sulavat hitaasti, joten niille on varattava riittävän pitkä sulamisaika jääkaapissa.
    • Kokonainen filee tai paisti sulaa jääkaapissa noin vuorokaudessa.
    • Kookas joulukinkku sulaa jääkapissa noin viisi vuorokautta.
    • Pienikokoiset joulukinkut sulavat jääkaapissa noin 2-3 vuorokautta.
  • Sulatettujen lihatuotteiden kypsennyksen tulee tapahtua välittömästi sulatuksen jälkeen.


Säilyvyys

  • Tuorelihatuotteiden myyntiaika sekä viimeinen käyttöpäivä määritelläään aina tutkitusti ja testatusti.
  • Tuorelihatuotteiden säilytys avaamattomissa ja ehjissä myyntipakkauksissa, tuotteille määritellyissä lämpötiloissa, takaa tuotteiden turvallisen käytettävyyden ja laadukkuuden.