Millaisiin ruokiin porsaan ruhon eri osat soveltuvat?

 

  1. Niska/kassler. Kyljyksiin, paisteihin tai pataruokiin. Kasslerista voidaan valmistaa esimerkiksi revittyä possua eli pulled porkia. Kassleria täytyy kypsyttää pitkään.
  2. Etuselkä. Talouskyljyksiin, kuutioita ja suikaleita patoihin ja muhennoksiin sekä kastikkeisiin. Etuselkä sopii myös paistiksi. Porsaan etuselkä kypsennetään aina täysin kypsäksi.
  3. Lapa. Suikaleina ja paloina erilaisiin lihapatoihin, kastikkeisiin ja vokkeihin. Kuutioituna lapaa voidaan käyttää karjalanpaistiin.
  4. Ulkofilee. Käytetään pihveihin, leikkeisiin ja pataruokiin. Voidaan kypsentää uunissa kokonaisena tai täytettynä.
  5. Sisäfilee. Kypsennetään usein kokonaisena, mutta voidaan valmistaa myös pihvejä. Sisäfilee on ruhon arvokkain osa, jota ei kannata kypsentää liian kuumassa uunissa, jotta liha ei kuivu.
  6. Kylki. Porsaan kyljestä leikataan palvia ja pekonia ja siitä voidaan valmistaa uunikylkeä. Kylkeä kypsytetään pitkään, matalassa lämpötilassa.
  7. Kinkku. Kokonaisen joulukinkun lisäksi kinkusta valmistetaan myös erilaiset keitto- ja palvikinkut, porsaanpaistit, leikkeet ja suikaleet. Kinkun osia ovat ulko-, sisä-, kulma- ja paahtopaisti.
  8. Potka. Savustettua potkaa käytetään hernekeittoon. Potka voidaan myös hauduttaa uunissa.