Millaisiin ruokiin porsaan ruhon eri osat soveltuvat?
- Niska/kassler. Kyljyksiin, paisteihin tai pataruokiin. Kasslerista voidaan valmistaa esimerkiksi revittyä possua eli pulled porkia. Kassleria täytyy kypsyttää pitkään.
- Etuselkä. Talouskyljyksiin, kuutioita ja suikaleita patoihin ja muhennoksiin sekä kastikkeisiin. Etuselkä sopii myös paistiksi. Porsaan etuselkä kypsennetään aina täysin kypsäksi.
- Lapa. Suikaleina ja paloina erilaisiin lihapatoihin, kastikkeisiin ja vokkeihin. Kuutioituna lapaa voidaan käyttää karjalanpaistiin.
- Ulkofilee. Käytetään pihveihin, leikkeisiin ja pataruokiin. Voidaan kypsentää uunissa kokonaisena tai täytettynä.
- Sisäfilee. Kypsennetään usein kokonaisena, mutta voidaan valmistaa myös pihvejä. Sisäfilee on ruhon arvokkain osa, jota ei kannata kypsentää liian kuumassa uunissa, jotta liha ei kuivu.
- Kylki. Porsaan kyljestä leikataan palvia ja pekonia ja siitä voidaan valmistaa uunikylkeä. Kylkeä kypsytetään pitkään, matalassa lämpötilassa.
- Kinkku. Kokonaisen joulukinkun lisäksi kinkusta valmistetaan myös erilaiset keitto- ja palvikinkut, porsaanpaistit, leikkeet ja suikaleet. Kinkun osia ovat ulko-, sisä-, kulma- ja paahtopaisti.
- Potka. Savustettua potkaa käytetään hernekeittoon. Potka voidaan myös hauduttaa uunissa.