Vinkkejä lihan kypsennykseen
- Ota liha aina ajoissa huoneenlämpöön ennen sen kypsennystä.
Pihveille, kuutioille ja suikaleille riittävä aika on noin puolisen tuntia, mutta kookkaiden palalihojen, kuten paistipalojen on hyvä saada olla noin tunnin ajan huoneenlämmössä ennen niiden kypsentämistä. - Suosittelemme paistinpannulla paistamiseen voin ja kuumakestoisen ruokaöljyn seosta.
- Mikäli lihaa valmistetaan kerralla suurempi määrä, suosittelemme lihan kypsentämistä pienissä erissä kuumalla paistinpannulla paistaen. Näin ehkäistään paistinpannun lämpötilamuutokset ja kaikki palat saavat hyvän paistopinnan, joka tuo makua ja auttaa lihaa säilyttämään mehukkuutensa kypsennyksessä.
- Parhaat pataruuat ja lihakeitot eivät synny arvopaloista. Lapa, rinta ja etuselkä sisältävät luontaisesti sidekudosta, joka mureutuu pitkäkestoisen kypsennyksen aikana suussa sulavaksi ja tuo ruokaan valtavasti makua. Uunissa pitkäkestoisesti matalassa lämmössä hauduttaen kypsennettävissä pataruoissa, maltti on valttia!
- Saat kokonaisena uunissa kypsennettävistä paisteista mehukkaita ja mureaita, kun:
- varmistat, että valmistettava liha on takuumureaa.
- paahdat huoneenlämpöisen lihan pinnan kauttaaltaan kauniin ruskeaksi kuumalla paistinpannulla voin ja kuumakestoisen ruokaöljyn kera.
- hierot mausteet huolella paistopintaan.
- paistat lihan verrattain matalassa lämpötilassa (100–150°C).
- seuraat lihan kypsymistä lihalämpömittarilla, jonka kärki on painettu paistin keskiosaan paksuimmasta kohdasta. Luullisissa tuotteissa on huomioitava, ettei lihalämpömittarin kärki osu luuhun.
- otat naudan paistin oikealla hetkellä pois uunista.
Naudan paistit ovat mehukkaimmillaan niiden sisäosan jäädessä punertavaksi. Lihalämpömittari näyttää tällöin noin.62–65 astetta.
Karitsan paistit ovat mehukkaimmillaan niiden sisäosan jäädessä punertavaksi. Lihalämpömittari näyttää tällöin noin. 65-70 astetta
Porsaan paistit ovat mehukkaimmillaan niiden sisäosan jäädessä punertavaksi. Lihalämpömittari näyttää tällöin noin. 75-82 astetta - peittelet uunista otetun paistin n. 15 minuutiksi esimerkiksi pyyheliinalla. Näin liha tasaantuu kauttaaltaan samaan lämpötilaan ja viipaloiminen helpottuu.
- leikkaat paistit aina poikkisyin ja hieman etuviistoon, jolloin viipaleista tulee mahdollisimman mureaa.