Joulukinkun kypsennys

Valmistusaika

yli 5 tuntia

Hlömäärä

3-4 hlöä

Tuoteryhmä

Porsaanliha

Ainesosat

1 kpl Tamminen 100 % suomalainen joulukinkku

Tutustu laajaan kinkkuvalikoimaan tästä!

 

Kinkunkastike

2 dl kinkunpaistolientä
2 dl kuohukermaa
TAI
2 dl sokeroimatonta omenamehua

 

Viikunahilloke

4 kpl kypsiä viikunoita
3 dl punaviiniä
1 rkl sokeria

Valmistusohje

Sulatus

Pakastettu kinkku sulatetaan hitaasti omassa pakkauksessaan enintään + 6 asteisessa jääkaapissa ennen sen kypsentämistä. Mitä kookkaampi kinkku on kyseessä, sitä kauemmin tulee varata aikaa sulatukseen. Sulamisaikaan vaikuttaa kinkun koko. Pienemmät, muutamien kilojen painoiset kinkut sulavat noin 2- 3 vuorokaudessa, kun taasen kookkaammille kinkuille vaaditaan jopa viiden vuorokauden pituinen sulamisaika. Kinkkua sulatettaessa jääkaapissa, kannattaa se asettaa erillisen astian päälle, jotta sulatuksen yhteydessä mahdollisesti muodostuvat nesteet eivät likaa jääkaappia. Kinkku tulee kypsentää mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Esivalmistelu

Suosittelemme käyttämään kinkun esivalmistelun ja kypsennyksen yhteydessä lihalämpömittaria, jonka mittausalue on 0-110 astetta. Lihalämpömittarin toimivuus tarkistetaan asettamalla se kuumaan veteen esimerkiksi vesilasiin. Mittari toimii, jos lämpötila nousee. Ota kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen sen kypsentämistä ja poista se myyntipakkauksestaan. Älä kuitenkaan poista kinkun sisältämää verkkoa. Kuivaa kinkun pintaa kevyesti talouspaperilla ja aseta lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan ja tarkista ettei mittarin kärki osu luullisessa kinkussa sen sisältämään potkaluuhun. Nosta kinkun sisälämpötilaa huoneenlämmössä ennen sen kypsentämistä, tarkkaillen lihalämpömittarin avulla kinkun sisälämpötilaa, jonka tulisi olla noin 10 astetta uuniin laitettaessa. Kinkun sisälämpötilan nousu 10-asteiseksi kestää noin tunnin per kilo. Kun sopiva sisälämpötila on saavutettu, aloitetaan kinkun kypsennys uunissa.

Kypsentäminen

  1. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kauttaaltaan kuivaksi. Aseta lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan ja tarkista ettei mittarin kärki osu luullisessa kinkussa sen sisältämään potkaluuhun. Suosittelemme käyttämään paistopussia kinkun kypsennyksen yhteydessä. Paistopussia käytettäessä, pussi suojaa uunia kypsennyksen yhteydessä syntyviltä roiskeilta ja kerää paistiliemen. Paistopussia käytettäessä kinkku asetetaan paistopussiin nahkapuoli ylöspäin. Halutessasi, voit kypsentää kinkun myös ilman paistopussia.
  2. Aseta kinkku (paistopussissa tai ilman) nahkapuoli ylöspäin uuniritilälle. Laita ritilän alle korkeareunainen paistopelti, johon on lisätty hieman vettä. Pelti kerää tarvittaessa kinkusta kypsennyksen aikana luontaisesti poistuvia nesteitä ja rasvaa. Mikäli et käyttänyt paistopussia, lisää paistopellille kinkun kypsennyksen aikana sen verran vettä, ettei tippuva rasva kuivu paistopeltiin kiinni.
  3. Kypsennä kinkkua noin puoli tuntia 200 asteisessa uunissa (180 asteisessa kiertoilmauunissa). Laske tämän jälkeen uunin lämpötila 110 asteeseen (kiertoilmauunissa noin 80 asteeseen) ja jatka kinkun kypsentämistä, kunnes kinkun sisälämpötila on vähintään 75-astetta. Sisälämpötilaltaan 75-asteinen kinkku on koostumukseltaan kiinteä ja mehevä. Ylikypsä, 80-85-asteinen kinkku puolestaan on koostumukseltaan kuivahko ja murea. Kinkun sisälämpötilan valintaan vaikuttavat henkilökohtaiset mieltymykset. Kinkun kokonaispaistoaika on arviolta noin 1-1,5 tuntia per kilo. Huomioithan, että kinkun koko, kypsennyslämpötilat sekä erilaiset valmistusmenetelmät ja laitteiden tehokkuudet vaikuttavat kypsennysaikoihin.
  4. Nosta kinkku jäähtymään, kinkun sisälämpötilan ollessa toivotunlainen. Kinkun päälliosan verkko on helpointa poistaa, kun kinkku on hieman jäähtynyt. Leikkaa kinkun verkko pois saksia tai veistä apuna käyttäen. Poista samalla myös päälliosan nahka ja haluamasi määrä silavaa.
  5. Kuorruta kinkku perinteisellä tavalla sivelemällä kinkun pintaan ohuelti sinappia ja korppujauhoja. Kypsennä kuorrutettua kinkkua uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kuorrutus on saanut kauniin värin

 

Kinkunkastike

Ota kinkunpaistolientä talteen siivilöitynä kylmään kattilaan ja jäähdytä se. Kuori jäähtyneestä liemestä pinnalle muodostunut rasva pois ja tarkista liemen suolaisuus maistamalla. Paistoliemessä on yleensä riittävästi suolaa, joten kastikkeeseen ei välttämättä enää tarvitse lisätä sitä. Mikäli liemi on liian suolaista, voi lisätä siihen tarvittaessa sokeroimatonta omenamehua tai kermaa. Suurusta seos nopeasti kiehauttamalla.

 

Viikunahilloke

Kuori neljä kappaletta kypsiä viikunoita ja leikkaa ne neljään osaan. Mittaa punaviini kattilaan ja lisää viikunalohkot joukkoon. Ripottele sokeri ainesten joukkoon ja sekoita kevyesti. Kiehauta seosta miedolla lämmöllä kevyesti sekoittaen noin kymmenen minuutin ajan, kunnes seos on siirappimaista ja paksuhkoa. Jäähdytä hilloke ja tarjoile kinkun kera.