Luomukaritsan mausteinen paisti selleripyreen kera
Valmistusaika
2 tuntiaHlömäärä
3-4 hlöäTuoteryhmä
KaritsanlihaAinesosat
1 pkt Tamminen luomu karitsan maustepaisti, n. 1,2 kg
Punaviini-valkosipulikastike
1 dl karitsan paistinlientä
3 dl punaviiniä
1 kpl salottisipulia
1 kpl valkosipulin kynttä
½ porkkana
50 g selleriä
1 oksa rosmariinia
suolaa ja mustapippuria
50 g voita kiillotukseen
Selleripyre
500 g selleriä
2 dl kermaa
100 g voita
suolaa ja valkopippuria
Valmistusohje
- Ota luomukaritsan paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista ja poista se myyntipakkauksestaan. Älä kuitenkaan poista paistin sisältämää verkkoa. Suosittelemme käyttämään paistin kypsennyksen yhteydessä paistopussia sekä lihalämpömittaria, jonka mittausalue on 0-110 astetta. Lihalämpömittarin toimivuus tarkistetaan asettamalla se kuumaan veteen esimerkiksi vesilasiin. Mittari toimii, jos lämpötila nousee. Aseta lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paistopussia käytettäessä, pussi suojaa uunia kypsennyksen yhteydessä syntyviltä roiskeilta ja kerää paistista kypsennyksen aikana luontaisesti irtoavan maukkaan paistiliemen. Mikäli et käytä paistopussia, huolehdithan paistin kypsennyksestä riittävän isossa uuninkestävässä astiassa, joka kerää paistista luontaisesti kypsennyksen aikana poistuvia nesteitä.
- Laita paisti noin 200-asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Laske uunin lämpö 150-asteeseen.Kypsennä paistia, kunnes lihalämpömittari näyttää sisälämpötilaksi toivottua kypsyyttä. Liha on sisäosiltaan hieman punertavaa 65-70 astetta. Täysin kypsä paisti n. 75 astetta.
- Ota paisti uunista ja anna lihan vetäytyä noin 20 minuuttia. Huomioi, että lihan sisälämpötila nousee vetäytymisen aikana muutamalla asteella.
- Paistin päällä oleva verkko on helpointa poistaa, kun paisti on hieman jäähtynyt.
- Siivilöi paistoliemi kattilaan kastiketta varten ja tarkista maku.
Huomioithan, että tuotteen koko, kypsennyslämpötila sekä erilaiset valmistusmenetelmät ja laitteet vaikuttavat tuotteen kypsennysaikoihin.
Punaviini-valkosipulikastike
- Paahda pienityt sipulit ja valkosipulit sekä juurekset kuivalla pannulla ja lisää nesteet sekä rosmariininoksa.
- Anna hautua noin ½ tuntia ja siivilöi kastike. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Lisää lopuksi kastikkeeseen kuutioitua voita ja viimeistele kastike voimakkaasti sekoittamalla. Sauvasekoitin on hyvä apuväline kastikkeen viimeistelyyn.
Selleripyre
- Laita kuutioidut sellerit suolattuun veteen kiehumaan ja keitä noin 14 min.
- Kaada vesi pois ja lisää kerma tilalle. Anna sellereiden hautua hitaasti kypsäksi niin, ettei nestettä ole juurikaan jäljellä.
- Lisää voi joukkoon ja aja mikserillä tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.