Luomukaritsan juhlapaisti belugalinssi-lisukkeella
Valmistusaika
3-5 tuntiaHlömäärä
3-4 hlöäTuoteryhmä
KaritsanlihaAinesosat
1 kpl Tamminen luomu karitsan juhlapaisti, maustettu n. 3,0 kg
TAI
1 kpl Tamminen luomu karitsan putkiluupaisti n. 3,0 kg (pakaste, sulatettava ennen kypsennystä)
Maustamattoman luomukaritsan putkiluupaistin maustaminen:
tee paistin pintaan pieniä viiltoja ja hiero paiatin päälle kauttaaltaan suolaa ja mustapippuria myllystä, hienonnettuja tuoteyrttejä, kuten rosmariinia ja pineksi paloiteltuja valkosipulinkynsiä.
Paahdettu kasvislisuke
200 g porkkanaa viipaleina
200 g broccolinia
200 g parsakaalia
2 rkl voita tai öljyä paistamiseen
Belugalinssi-lisuke
2 dl belugalinssejä
Minttu-jugurttikastike
2,5 dl turkkilaista jugurttia
½ punttia minttua silputtuna
½ sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
Paistinkastike
3 dl karitsanpaistin paistolientä
2 dl punaviiniä
1 dl ruskistettua sipulia
ruohosipulia koristeluun
Valmistusohje
- Ota luomukaritsan juhlapaisti huoneenlämpöön noin 2-3 tuntia ennen sen valmistusta ja poista se myyntipakkauksestaan. Sopiva sisälämpötila kypsennykseen on noin + 10 astetta.
TAI mikäli valmistat luomukaritsan putkiluupaistia (pakaste), se sulatetaan hitaasti omassa pakkauksessaan enintään + 6 asteisessa jääkaapissa ennen sen kypsentämistä. Mitä kookkaampi paisti on kyseessä, sitä kauemmin tulee varata aikaa sulatukseen. Sulamisaikaan vaikuttaapaistin koko. Karitsan putkiluupaistia sulatettaessa jääkaapissa, kannattaa se asettaa erillisen astian päälle, jotta sulatuksen yhteydessä mahdollisesti muodostuvat nesteet eivät likaa jääkaappia. Putkiluupaisti tulee kypsentää mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen. Huomioithan, että maustamattoman luomukaritsan putkiluupaistin pintaan tulee hieroa mausteita ennen kypsennystä. - Suosittelemme käyttämään paistin kypsennyksen yhteydessä paistopussia sekä lihalämpömittaria, jonka mittausalue on 0-110 astetta. Lihalämpömittarin toimivuus tarkistetaan asettamalla se kuumaan veteen esimerkiksi vesilasiin. Mittari toimii, jos lämpötila nousee. Aseta lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan siten, ettei mittarin kärki osu luuhun. Paistopussia käytettäessä, pussi suojaa uunia kypsennyksen yhteydessä syntyviltä roiskeilta ja kerää paistista kypsennyksen aikana luontaisesti irtoavan maukkaan paistiliemen. Mikäli et käytä paistopussia, huolehdithan paistin kypsennyksestä riittävän isossa uuninkestävässä astiassa, joka kerää paistista luontaisesti kypsennyksen aikana poistuvia nesteitä.
- Kuumenna uuni 200-asteiseksi ja kypsennä paistia 15 minuuttia. Laske tämän jälkeen uunin lämpö 150-asteeseen ja jatka paistin kypsentämistä. Kypsennä paistia, kunnes lihalämpömittari näyttää sisälämpötilaksi toivottua kypsyyttä. Liha on sisäosiltaan hieman punertavaa 65-70 astetta. Täysin kypsä paisti n. 75 astetta.
- Ota paisti uunista ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Huomioi, että lihan sisälämpötila nousee vetäytymisen aikana muutamalla asteella.
- Siivilöi paistoliemi kattilaan kastiketta varten.
Huomioithan, että tuotteen koko, kypsennyslämpötila sekä erilaiset valmistusmenetelmät ja laitteiden tehokkuudet vaikuttavat tuotteen kypsennysaikoihin.
Paahdettu kasvislisuke
- Viipaloi kuoritut porkkanat ohuiksi viipaleiksi ja pilko broccolinit ja parsakaali pieniksi paloiksi.
- Kuumenna öljy tai voi paistinpannulla ja lisää joukkoon pienityt porkkanat, broccolinit ja parsakaali.
- Paista aineksia paistinpannulla kevyesti käännellen n. 3 – 5 minuutin ajan.
- Mausta lopuksi ripauksella suolaa.
Belugalinssi-lisuke
- Valmista linssit pakkauksen ohjeen mukaan keittämällä suolatussa vedessä.
Minttu-jugurttikastike
- Valmista jugurttikastike yhdistämällä kaikki ainesosat kulhoon ja sekoittamalla tasaiseksi kastikkeeksi.
- Mausta ripauksella suolaa.
Paistinkastike
- Lisää punaviini paistoliemen joukkoon kattilaan.
- Sekoita ja keitä hiljalleen kasaan noin 20 minuutin ajan.
- Lisää hienonnettu ja paistaen ruskistettu sipuli joukkoon.
- Koristele kastike tuoreella ruohosipulilla.