Naudan entrecote perunagratiinin kera
Ainesosat
1,0 kg naudan entrecotea
1 rkl voita tai kuumakestoista ruokaöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
Perunagratiini
4-5 kpl keskikokoista perunaa (rosamunda)
200 g herkkusieniä
150 g voita
suolaa ja valkopippuria
kirveliä tuoreena koristeluun
Timjamisipulit
12 kpl minipunasipulia
50 g voita
puntti timjamia
Valmistusohje
Suosittelemme käyttämään kookkaiden palalihojen kypsennyksen yhteydessä lihalämpömittaria, jonka mittausalue on 0-110 astetta. Lihalämpömittarin toimivuus tarkistetaan asettamalla se kuumaan veteen esimerkiksi vesilasiin. Mittari toimii, jos lämpötila nousee.
- Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
- Paista lihaa voin tai kuumakestoisen ruokaöljyn kera kuumalla paistinpannulla käännellen, kunnes lihan pinta on ruskistunut kauniiksi.
- Siirrä entrecotepala uunivuokaan. Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä palaa 130 asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on noin 58 astetta (medium rare) tai vastaa haluttua kypsyyttä.
- Kääri liha kypsennyksen jälkeen löyhästi folioon vetäytymään n. 10 minuutiksi, ennen viipalointia. Huomioi, että lihan sisälämpötila nousee vetäytymisen aikana muutamalla asteella.
Perunagratiini
- Pese perunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi uunivuokaan.
- Viipaloi herkkusienet ja lisää perunoiden joukkoon.
- Paloittele voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita perunoiden ja herkkusienien joukkoon.
- Mausta ripauksella suolaa ja valkopippuria.
- Paista gratiinia 180-asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan, tai kunnes perunat ovat pehmenneet.
- Koristele tarjolle ripottelemalla tuoretta kirveliä gratiinin päälle.
Timjamisipulit
- Kuori sipulit ja leikkaa ne puoliksi veitsen avulla.
- Kuumenna voi paistinpannulla ja lisää joukkoon sipulit sekä timjaminlehdet.
- Kypsennä sipuleita hitaasti hauduttaen keskilämpöisellä paistinpannulla kevyesti käännellen, kunnes ne ovat pehmenneet.