Naudan maustettu uunipaisti kasvislisukkeella

Valmistusaika

2 tuntia

Hlömäärä

3-4 hlöä

Tuoteryhmä

Naudanliha

Ainesosat

1 kpl Tamminen naudan uunipaisti maustettu n. 1.2 kg

Mausteinen kasvislisuke

3 dl punaviiniä
2 kpl punasipulia
4 kpl valkosipulin kynttä
4 kpl esikeitettyä perunaa
2 kpl tomaattia
1 kpl paahdettua paprikaa
1 pieni kokoinen kesäkurpitsa
100 g sokeriherneitä
1 puntti persiljaa
4 kpl laakerin lehteä
1 rkl savustettua paprikajauhetta
½ tl kanelia
2 rkl kuumakestoista ruokaöljyä/voita
suolaa ja mustapippuria myllystä

Valmistusohje

Suosittelemme käyttämään lihalämpömittaria, jonka mittausalue on 0–110 astetta uunipaistin kypsennyksen yhteydessä. Lihalämpömittarin toimivuus tarkistetaan asettamalla se kuumaan veteen esimerkiksi vesilasiin. Mittari toimii, jos lämpötila nousee.

  1. Ota naudan uunipaisti huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.
  2. Poista naudan uunipaisti myyntipakkauksesta ja aseta paisti paistopussissa uuniritilälle Paistopussia käytettäessä, pussi suojaa uunia kypsennyksen yhteydessä mahdollisesti syntyviltä roiskeilta. Mikäli valmistat uunipaistin ilman paistopussia, aseta uuniritilän alle korkeareunainen paistopelti, johon on lisätty hieman vettä. Pelti kerää tarvittaessa uunipaistista kypsennyksen aikana luontaisesti poistuvia nesteitä ja rasvaa.
  3. Paista naudan uunipaistia 130-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on vähintään 60 astetta. Suosituksemme uunipaistin sisälämpötilaksi on 70 astetta. Naudan uunipaistin kokonaispaistoaika on noin 1–1,5 h/kg.
  4. Naudan uunipaistin sisälämpötilan ollessa halutun asteinen, poistetaan paisti uunista ja annetaan sen vetäytyä noin 15 minuutin ajan. Poista uunipaistin päällä oleva verkko leikkaamalla, saksia tai veistä apuna käyttäen, kun paisti on hieman jäähtynyt.
  5. Viipaloi tarjolle.

Huomioithan, että tuotteen koko, kypsennyslämpötila sekä erilaiset valmistusmenetelmät ja laitteiden tehokkuudet vaikuttavat tuotteen kypsennysaikoihin.

 

Mausteinen kasvislisuke

  1. Huuhtele tomaatit ja kesäkurpitsa kevyesti juoksevan veden alla ja kuivaa ne talouspaperilla.
  2. Paloittele esikeitetyt perunat ja kesäkurpitsa kuutioiksi. Pilko myös tomaatit ja paahdetut paprikat paloiksi.
  3. Kuori punasipulin päällikerros ja paloittele sisäosat pieniksi paloiksi.
  4. Hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota niitä kohtalaisella lämmöllä paistinpannulla voin tai kuumakestoisen ruokaöljyn kera. Lisää paloitellut punasipulit joukkoon ja kypsennä kevyesti käännellen. Kaada ainesten joukkoon punaviini ja lisää laakerinlehdet.
  5. Lisää joukkoon kesäkurpitsapalat ja perunakuutiot, paloitellut paprikat ja tomaatit ja ripottele mausteet seokseen.
  6. Jatka kypsentämistä noin 5–8 minuutin ajan kevyesti käännellen.
  7. Lisää sokeriherneet ja pienennetty persilja kasvislisukkeeseen kypsennyksen loppuvaiheessa.
  8. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuriamyllystä.