Naudan paahtopaisti palsternakkalisukkeella
Valmistusaika
2 tuntiaHlömäärä
3-4 hlöäTuoteryhmä
NaudanlihaAinesosat
1 kpl Tamminen luomu naudan paahtopaisti n. 1,0 kg
TAI 1 kpl Tamminen naudan paahtopaisti n. 1,2 kg
TAI 1 kpl Tamminen naudan paahtopaisti, maustettu n. 1,2 kg
1-2 rkl voita tai kuumakestoista ruokaöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria myllystä (vain maustamattomiin naudan paahtopaisteihin)
Broccolinisalaatti
150 g broccolinia
120 g retiisejä
1 kpl punasipulia
1 rkl ruokaöljyä
suolaa
Palsternakkalisuke
3 kpl palsternakkaa
2 rkl ruokaöljyä
suolaa
Kermainen kastike
2 dl kermaa
1 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
½ kasviliemikuutio
½ ruukkua rakuunaa
suolaa ja mustapippuria
Valmistusohje
Suosittelemme käyttämään kookkaiden palalihojen kypsennyksen yhteydessä lihalämpömittaria, jonka mittausalue on 0-110 astetta. Lihalämpömittarin toimivuus tarkistetaan asettamalla se kuumaan veteen esimerkiksi vesilasiin. Mittari toimii, jos lämpötila nousee.
- Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
- Paista lihaa voin tai kuumakestoisen ruokaöljyn kera kuumalla paistinpannulla käännellen, kunnes lihan pinta on ruskistunut kauniiksi.
- Siirrä paahtopaistipala uunivuokaan ja hiero sen pintaan suolaa ja mustapippuria. Ohita edellä mainittu maustaminen, mikäli kypsennät valmiiksi maustettua naudan paahtopaistia.
- Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä paistia 130 asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on noin 58 astetta (medium rare) tai vastaa haluttua kypsyyttä.
- Kääri liha kypsennyksen jälkeen löyhästi folioon vetäytymään n. 10 minuutiksi, ennen viipalointia. Huomioi, että lihan sisälämpötila nousee vetäytymisen aikana muutamalla asteella.
Huomioithan, että tuotteen kypsennyslämpötila sekä erilaiset valmistusmenetelmät ja laitteet vaikuttavat tuotteen kypsennysaikoihin.
Broccolinisalaatti
- Viipaloi punasipuli kulhoon ja pilko joukkoon broccolinit ja retiisit.
- Viimeistele lisäämällä öljy ja ripaus suolaa.
Palsternakkalisuke
- Pese ja kuori palsternakat ja leikkaa ne puoliksi.
- Aseta puolitetut palsternakat uunivuokaan ja lisää öljy ja ripaus suolaa niiden päälle.
- Paahda 180 asteisessa uunissa n. 25 minuutin ajan.
Kermainen kastike
- Sekoita vesi ja vehnäjauhot kattilassa.
- Lisää kerma ja kasvisliemikuutio ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
- Jatka keittämistä n. 4 minuutin ajan.
- Lisää lopuksi hienonnettu rakuuna ja mausta suolalla ja mustapippurilla.