Naudan paahtopaisti uunijuuresten kera
Ainesosat
n. 1,2 kg Naudan paahtopaistia
1 rkl voita tai kuumakestoista ruokaöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
Uunijuurekset
1 kpl myskikurpitsaa
1-2 kpl kyssäkaalia
1 oksa rosmariinia
50 g voita
suolaa ja mustapippuria myllystä
Kermainen kastike
2 dl kermaa
1 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
½ kasviliemikuutio
suolaa ja mustapippuria myllystä
Valmistusohje
Suosittelemme käyttämään kookkaiden palalihojen kypsennyksen yhteydessä lihalämpömittaria, jonka mittausalue on 0-110 astetta. Lihalämpömittarin toimivuus tarkistetaan asettamalla se kuumaan veteen esimerkiksi vesilasiin. Mittari toimii, jos lämpötila nousee.
- Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
- Paista lihaa voin tai kuumakestoisen ruokaöljyn kera kuumalla paistinpannulla käännellen, kunnes lihan pinta on ruskistunut kauniiksi.
- Siirrä paahtopaistipala uunivuokaan. Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä paistia 130 asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on noin 58 astetta (medium rare) tai vastaa haluttua kypsyyttä.
- Kääri liha kypsennyksen jälkeen löyhästi folioon vetäytymään n. 10 minuutiksi, ennen viipalointia. Huomioi, että lihan sisälämpötila nousee vetäytymisen aikana muutamalla asteella.
Uunijuurekset
- Poista myskikurpitsan ja kyssäkaalien kova kuori veitsen avulla. Halkaise kurpitsa ja poista siitä sisäosan siemenet lusikalla kaapimalla.
- Paloittele kurpitsa ja kyssäkaalit ja nosta viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele niiden päälle kuutioitu voi sekä suolaa ja mustapippuria myllystä oman maun mukaan.
- Paahda 180 asteisessa uunissa n. 20 minuutin ajan tai kunnes ne ovat pehmenneet.
Kermainen kastike
- Sekoita vesi ja vehnäjauhot kattilassa.
- Lisää kerma ja kasvisliemikuutio ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
- Jatka keittämistä n. 4 minuutin ajan.
- Mausta lopuksi ripauksella suolaa ja mustapippuria.