YouTube Facebook Instagram

Naudan paahtopaisti uunijuuresten kera

Ainesosat

n. 1,2 kg Naudan paahtopaistia
1 rkl voita tai kuumakestoista ruokaöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria

 

Uunijuurekset

1 kpl myskikurpitsaa
1-2 kpl kyssäkaalia
1 oksa rosmariinia
50 g voita
suolaa ja mustapippuria myllystä

 

Kermainen kastike

2 dl kermaa
1 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
½ kasviliemikuutio
suolaa ja mustapippuria myllystä

Valmistusohje

Suosittelemme käyttämään kookkaiden palalihojen kypsennyksen yhteydessä lihalämpömittaria, jonka mittausalue on  0-110 astetta. Lihalämpömittarin toimivuus tarkistetaan asettamalla se kuumaan veteen esimerkiksi vesilasiin. Mittari toimii, jos lämpötila nousee.

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
  2. Paista lihaa voin tai kuumakestoisen ruokaöljyn kera kuumalla paistinpannulla käännellen, kunnes lihan pinta on ruskistunut kauniiksi.
  3. Siirrä paahtopaistipala uunivuokaan. Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä paistia 130 asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on noin 58 astetta (medium rare) tai vastaa haluttua kypsyyttä.
  4. Kääri liha kypsennyksen jälkeen löyhästi folioon vetäytymään n. 10 minuutiksi, ennen viipalointia. Huomioi, että lihan sisälämpötila nousee vetäytymisen aikana muutamalla asteella.

 

Uunijuurekset

  1. Poista myskikurpitsan ja kyssäkaalien kova kuori veitsen avulla. Halkaise kurpitsa ja poista siitä sisäosan siemenet lusikalla kaapimalla.
  2. Paloittele kurpitsa ja kyssäkaalit ja nosta viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele niiden päälle kuutioitu voi sekä suolaa ja mustapippuria myllystä oman maun mukaan.
  3. Paahda 180 asteisessa uunissa n. 20 minuutin ajan tai kunnes ne ovat pehmenneet.

 

Kermainen kastike

  1. Sekoita vesi ja vehnäjauhot kattilassa.
  2. Lisää kerma ja kasvisliemikuutio ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
  3. Jatka keittämistä n. 4 minuutin ajan.
  4. Mausta lopuksi ripauksella suolaa ja mustapippuria.

 

OIVA